Prhljaj

Prhljaj je zelo pogosta težava, ki prizadene  večino od nas v različnih stopnjah. Prehljaj se zlahka zameša s suhim lasiščem, vendar pa so kosmiči prhljaja večji, navadno se pojavijo samo na določenih območjih glave in so bolj svetleči kot manjši kosmiči, ki nastanejo zaradi suhega lasišča. Prhljaj ni nalezljiv ali nevaren, vendar pa je lahko neestetski in boleč, ko ga je preveč.

Za prhljaj je značilno srbenje in odpadanje mrtvih kožnih celic od lasišča, prhljaj je lahko viden, ko nosimo temna oblačila (prhljaj je sico-bel). Lahko se razlikuje po intenzivnosti, vendar pa se ga da večinoma lahko nadzorovati z izjemo v nekaterih perimerih, ko sta na primer vpletena psoriaza ali seborrhoea eczema in je potrebno močnejše zdravljenje. 

Kaj povzroča prhljaj?

Za nastanek prhljaja krivimo številne dejavnike: suho lasišče, mastna koža, prepogosto ali preredko umivanje s šamponom, škodljiva prehrana, stres ali pretirana uporaba izdelkov za nego las in oblikovanje pričeske. Čeprav vsi ti dejavniki lahko pripomorejo k poslabšanju stanja, je pravi krivec verjetno kvasovka Malassezia furfur (Pityrosporum ovale). To je gliva, ki se nahaja na lasišču večine od nas, ni pa nujno, da povzroča težave. V nekaterih primerih pa je na lasišču preveč glivic, ki povečujejo luščenje kožnih celic.

Normalno je, da kožne celice odmirajo in da jih nadomestijo nove, mlade celice. Običajno ta proces traja nekaj mesecev. Ko se ta zamenjava celic zgodi v normalni hitrosti, je to luščenje komaj vidno. Vendar pa se ta proces lahko skrajša tudi na 11 dni, v tem primeru veliko celic odmre naenkrat, s pomočjo maščob se zlepijo skupaj in odluščijo z lasišča, s tem pa luščenje postane dobro vidno.

Kaj povzroči to ekstenzivno rast kvasovke na lasišču ni povsem jasno, vendar pa se pogosto omenjajo naslednje možnosti: povečana proizvodnja olja in maščob žlez lojnic, hormonske spremembe, stres, bolezni in nevrološke motnje, kot je Parkinsova bolezen, oslabljen imunski sistem, preredko umivanje las ali izredna občutljivost na plesen Malassezia.

Kako odpravimo prhljaj?

Za odpravljanje težav s prhljajem je poleg notranjega uravnavanja delovanja žlez, za kar so potrebne določene spremembe v prehranjevanju in načinu življenja, za zunanje reševanje pa je potrebna terapija z določenimi izdelki in sicer:

HAIR & SCALP Dandruff Shampoo je šampon z dvojnim delovanjem, ki uravnava kvasovko Malassezia ovale in hkrati pomaga pri odstranjevanju prhljaja z lasišča in las. Deluje odlično tako pri mastnem kot tudi pri suhem prhljaju. Kot agenta proti prhljaju ni najpogosteje uporabljen cink-pirition (ZP), ki ima negativen vpliv na okolje, temveč Piroctone olamine (PO) v kombinaciji z estrom mlečne kisline. Ta ester AHA (derivat Alfa hidroksi kisline) ima kreatolitične učinke na lasišče, zaradi česar prhljaj lažje odpade, tako da lahko začne zdravljenje.

HAIR&SCALP Therapy  je lasna vodica, ki preprečuje vse vrste obolenj na lasišču, ker vsebuje pekočo koprivo blagodejno deluje na lasišče. Če imamo razdraženo lasišče k lasni vodici dodamo MANGO (5-8 kpl.), ki ščiti lasišče, vsebuje vitamine A,B in C.