Vrste in kvaliteta las in lasišča

Avtor:Harologi

Vrste in kvaliteta las

Ugotovitev vrste in kvalitete las in lasišča je osnova za pravilne pristope pri negi in odpravljanju problematike

Kvaliteta in videz las je določena:

  • z ravnovesjem med beljakovinami in vlago
  • stanjem povrhnjice in
  • stanjem lasišča

Harologi izdelki za nego in zdravljenje las, pomagajo vzpostaviti pravilno ravnovesje med notranjo strukturo las, stanjem povrhnjice in uravnoteženim lasiščem.  To je mogoče doseči le s pravilnim pH in aktivnimi sestavinami, ki prodrejo v strukturo las in v korteks.

Pravilni pH za kožo je opredeljen in sicer je od 4,5 do 5,5, zato Harologi šampone lahko uporabljamo tudi za tuširanje ali pripravo kopeli.

Vrste in kvaliteta las

Za lase je zelo pomembna možnost vpijanja vlage, ki jo ugotovimo z lasnim testiranjem in sicer se ugotavlja glede na sorazmerje med močjo lasu in njegovo razteznostjo.

Z močjo se meri premer lasu in kvaliteto cisteinskih mostov, ter s tem opredeljujemo stanje in kvaliteto lasnega proteina – keratina.

Elastičnost opredeljuje možnosti absorpcije vlage v lase oz. njihovo poroznost.

MOČ je opredeljena z enotami od 1 – 10 in vsaka enota predstavlja 15 gr obremenitev lasu ELASTIČNOST, ki je tudi opredeljena z enotami od 1 – 10 in vsaka enota predstavlja 5 % raztezka lasu. Odnos med močjo in elastičnostjo las je osnova za  postavitev diagnoze lasnih testov.Glede na moč lasu lahko določimo potrebno razteznost lasu. Idealno je, da je vrednost moči las za eno enoto večja od dolžine raztega, to imenujemo nevtralna točka oz. v tem primeru je vlažnost lasu uravnotežena.

Tako poznamo dve osnovni vrsti las in sicer HIDROFILNE ali HIDROFOBNE

Hidrofilni lasje so praviloma tanki in fini, ki vpijajo vlago. Proteinske vezi so preveč zrahljane, zato prostor zapolnijo molekule vode. Lasje se zaradi tega težje oblikujejo, večinoma so težki in tudi pričeske ne zdržijo dalj časa, predvsem pa se zelo hitro obesijo v vlažnem vremenu, medtem, ko se na soncu poleti preveč in prehitro izsušijo.

Hidrofobni lasje so grobi, krhki in trdi, ker imajo v sebi premalo vlage. Taki lasje se težje oblikujejo, imamo tudi občutek, da so suhi, večinoma se tudi lomijo in cepijo na konicah. Značilno je tudi suho lasišče. Potrebujejo nego z produkti, ki zagotavljajo vlago. (FOB izdelki)